Anthonius Hubertus (Bart) Carlier

23-6-1929 Venlo   4-5-2017 Straatsburg

clubs:   VVV Venlo, FC Koln, FK Primasens, Racing Straatsburg,AS Monaco, Fortuna 54 Geleen
interlands:   5 x 1955 t/m 1957

Het leven lachte hem nochtans aanvankelijk niet toe. Bij een bombardement op Venlo verloor hij bijna zijn gehele familie. De vijftienjarige Bart was juist onderweg naar het veld van VVV voor een wedstrijdje en ontsnapte aan de dood. Een jaar later debuteerde hij in het eerste elftal van VVV, als linksbuiten, op de plaats die tot de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen broer bezette.

Bart Carlier was een linksbenige voetballer en heeft zijn hele loopbaan als linksbuiten gespeeld. In 1952 ging hij naar Duitsland waar hij twee seizoenen in de Oberliga West speelde voor de 1 FC Köln. Hij maakte acht doelpunten in acht wedstrijden. In het eerste jaar werd hij met Köln tweede en nam hij met deze ploeg deel aan het de eindronde voor het nationaal kampioenschap. Voor aanvang van het seizoen 1953-1954 maakte hij met zijn trainer Helmut Schneider uit Müngersdorf de overstap naar FK Pirmasens dat speelde in de Oberliga Zuid-West. Na een jaar in de in de Pfalz te hebben gespeeld ging hij naar Frankrijk waar hij ging eerste liga ging spelen voor Racing Straatsburg. Toen in 1954 het profvoetbal in Nederland van start ging, werd hij aangetrokken door het ambitieuze Fortuna '54 van Gied Joosten uit Geleen. Hij speelde hier drie seizoenen met andere topvoetballers zoals Frans de Munck, Cor van der Hart, Bram Appel en Jan Notermans. In die tijd was Fortuna de best betalende club van Nederland. In 1957 werd hij met Fortuna tweede in de competitie en behaalde hij met de club de KNVB-beker.

In deze periode maakte hij ook zijn debuut voor het Nederlands Elftal. Voor aanvang van het seizoen 1958/1959 keerde hij terug naar Frankrijk en ging spelen voor AS Monaco. Met deze club behaalde hij zijn grootste successen; in 1960 werd de Franse beker gewonnen en in 1961 werd het landskampioenschap gevierd. In 1963 was het succes nog groter door het behalen van de dubbel, zowel de beker als het landskampioenschap werden binnen Bart - ook wel Bert geheten - Carlier was een linksbuiten van de oude stempel: snelle rush langs de lijn, hoge voorzet tweede paal. Hij maakte tussendoor zelf ook nog heel veel goals.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |