Herman van den Engel

23-11-1918 Delft   2-3-2007

clubs:   DHC Delft, Willem II Tilburg
interlands:   1 x 1940

De rechtsbuiten speelde 256 wedstrijden voor Willem II (1935 - 1949), waarin hij 141 doelpunten maakte. Hij won in het seizoen 1943/44 de KNVB beker met de Tilburgse club. Engel stond bekend om zijn ongewone capriolen op het veld. Het leverde hem de bijnaam 'de zotte Engel' op. Willem II benoemde hem na zijn voetballoopbaan tot 'lid van verdienste'.

De Tweede Wereldoorlog heeft menige carriere in de knop gebroken. Misschien dat dit ook voor Herman van den Engel geldt. De speler van DHC speelde een interland, april 1940, de laatste voor de oorlog, thuis tegen de Belgen. Het werd 4-2, de eerste goal was van rechtsbuiten Van den Engel. ’Het was een schitterende lentedag in Amsterdam. In het stadion zaten 42.000 toeschouwers, het ereterras werd bevolkt door hoge gasten. HKH prinses Juliana en ZKH prins Bernard waren wel de grootste gasten. Voor de prinses was het de eerste derby der Lage Landen, die ze in aanwezigheid van haar gemaal bezocht.'

Herman van den Engel werd met collega-vleugelman Bertus de Harder een meer dan verdienstelijke debutant. Van den Engel was zeker een verrassing omdat hij een late vervanger was, van Guus Drager. Van den Engel was aanvankelijk niet eens geselecteerd. Hij viel tegen Belgie op met snelle rushes en goede voorzetten en natuurlijk met zijn doelpunt. Na de oorlog bleef Van den Engel bij Oranje, dat vriendschappelijke wedstrijden speelde tegen het Bondselftal en tegen de drie grootste steden van het land, in het kader van de slachtofferhulp. Tot een echte interland kwam het niet meer. 

Na zijn actieve voetbalcarrière was Engel trainer van onder meer S.V. Hilvaria, in de jaren '60. Onder zijn leiding steeg de club van de vijfde naar de derde klasse. Ook trainde hij de Graafschap. "Engel was zo fanatiek, dat hij op zaterdagavond bij de spelers langs ging om te controleren of ze wel op tijd naar bed gingen. Ik herinner me, dat hij op een zaterdagavond bij ons thuis aanbelde. Ik lag in bed en mijn vader deed open. Engel vroeg hem of ik al in bed lag. Met het bevestigende antwoord van mijn vader nam hij geen genoegen. 'Dat wil ik dan zelf zien', zei hij. En echt waar, even later stond hij bij mij in de slaapkamer".

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |