Jan Vos

17-4-1888 Utrecht   25-8-1939

clubs:   DFC Dordrecht, Sparta Rotterdam, UVV Utrecht
interlands:   15 x 1912 t/m 1914

Na de Eerste Wereldoorlog was hij lid Van DFC, in 1921 ging hij even bij Sparta spelen, maar in 1924 keerde hij terug bij UVV. Jan Vos heeft wel een zeer bijzondere prestatie achter zijn naam staan: vijf goals in een wedstrijd op de Olympische Spelen. Het gebeurde in 1912, in Stockholm bij Nederland-Finland. Het werd 9-0. De meeste goals waren van linksbinnen Jan Vos.

Zijn hoogtepunt moest toen nog komen. In maart 1913 was Vos van de partij tijdens de grootste wedstrijd van Oranje voor de oorlog, die op Houtrust tegen Engeland. Het werd 2-1 door goals van Huug de Groot, maar ook Jantje Vos werd na afloop gejonast door een dolenthousiast publiek. ’Wie in ’t Haagje inmiddels de helden zijn geweest’, vroeg Leo Lauer zich in de Revue der Sporten af. Lauer zelf: ‘Jan Vos en Gobel! Vos was Vos in het kwadraat. Hij werkte en zwoegde, speelde voor en half, alles in de puntjes. ‘’n Frissche kerel, deze Utrechtenaar! Onze hulde.’

Op dat moment was Vos 25 en speelde hij bij UVV. De Utrechtse club speelde in de tweede klasse en dat geeft aan dat Jan Vos een goede moet zijn geweest. Oranje werd immers doorgaans samengesteld uit spelers uit de eerste klasse. Vos was ook goed. Hij was sterk, redelijk snel en opportunistisch. Vos scoorde makkelijk en had bovendien enkele fabuleuze passeerbewegingen in huis. Tot de oorlog speelde hij vast in het Nederlands elftal, vijftien keer op rij. Bij een enquête in 1916 werd Jan Vos, achter Bok de Korver, aangewezen als de op een na beste voetballer van het land.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |