Gerrit Voges

11-7-1932 Zwolle   21-6-2007

clubs:   PEC Zwolle, SC Enschede Enschede, DOS Utrecht, Willem II Tilburg
interlands:   2 x 1956

Voges stond op zijn vijftiende jaar al in het eerste elftal van PEC. Zijn broers Louis, Jaap en Manny zouden ook betaald voetbal bij PEC en Zwolse Boys spelen. Gerrit tekende in 1954 voor SC Enschede en speelde vervolgens voor DOS, weer SC Enschede en Willem II, waarna hij afbouwde bij PEC. In het najaar van 1965 had hij er ineens genoeg van.

In de tweede week van september 1956 bleek Faas Wilkes niet fit genoeg voor de interland Zwitserland-Nederland. Op donderdag 13 september kreeg Gerrit Voges bij SC Enschede van zijn trainer Frantisek Fadrhonc te horen dat hij de volgende dag mee moest vliegen naar Lausanne. ‘Ik heb nog nooit gevlogen’, zei de verbaasde rechtsbinnen. Bij aankomst in Lausanne werd de debutant opgewacht door zijn Enschede-collega Abe Lenstra. Wegens zijn vliegangst was Abe per auto naar Zwitserland gereisd. Voges deed in de nacht voor de wedstrijd bijna geen oog dicht, maar kamergenoot Abe zei 's ochtends bij het ontwaken: ‘Zo Gerrit, nu gaan we vandaag eens lekker voetballen tegen Zwitserland.’ Oranje won, Voges hield de gevreesde Roger Vonlanthen goed in de gaten en kreeg overal positieve kritieken. Toch mocht hij nadien alleen nog een keer tegen Denemarken meedoen.

De man die achtereenvolgens machinebankwerker, reclametekenaar en eigenaar van een fitnesscentrum was, had tijdens de rust van een wedstrijd tegen Zwartemeer in de tweede divisie zoveel kritiek op het elftal, dat een verdere samenwerking op slag onmogelijk werd. De gezondheid van Gerrit Voges liet al jaren te wensen over. Hij overleed op 74-jarige leeftijd in zijn woonplaats Zwolle.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |