Rinus Schaap

22-2-1922 Hilversum   5-6-2006

clubs:   Donar Hilversum, 't Gooi Hilversum, Toulouse Fc, racing Club de Paris Sc, Sc Enschede Enschede
interlands:   13 x 1948 t/m 1956

Hij speelde als middenvelder bij Donar en 't Gooi en kwam 13 maal uit voor het Nederlands elftal. Zoals velen van zijn generatie vertrok hij daarna naar het buitenland, omdat in Nederland alleen nog amateurvoetbal gespeeld werd. Met succes speelde hij voor de Franse profclubs Toulouse FC en Racing Club de Paris. In 1953 maakte Schaap deel uit van het elftal van in het buitenland spelende profs, dat Frankrijk versloeg in een legendarische wedstrijd ten bate van het Rampenfonds na de watersnood. Na zijn tijd in Frankrijk speelde hij nog een tijd bij Sportclub Enschede.

Abe Lenstra was in de zomer van 1957 al bijna 37 jaar, toen hij zich als de onbetwiste sterspeler van SC Enschede bij het bestuur sterk maakte voor de komst van Rinus Schaap. De Twentse clubleiders moesten er wel even over nadenken, want Schaap was ook al 35. Toch werd besloten het transferbedrag van 25 duizend gulden te betalen aan ‘t Gooi, de tweede divisieclub waar de technisch zo mooie voetballer na een Frans profavontuur zijn laatste wedstrijden dacht te spelen. Lenstra was gecharmeerd van spelers met ‘hersens’; precies zo’n voetballer was Rinus Schaap. Aan het eind van de jaren veertig was hij als binnenspeler bij het Nederlands elftal aanvankelijk geen succes als rechtshalf stuurde hij later het spel bij ‘t Gooi, Toulouse, Racing Paris, SC Enschede en het Nederlands elftal. Lenstra bleek het goed te hebben gezien. In het seizoen 1957/58 glorieerde SC Enschede. Pas in een beslissingswedstrijd tegen DOS werd het landskampioenschap verspeeld.

Rinus Schaap bleef tot zijn 39ste betaald voetbal spelen. De sigaren winkelier werd vervolgens trainer in het amateurvoetbal bij de Koninklijke HFC, Victoria Hilversum en 't Gooi. Hij overleed in zijn woonplaats Hilversum na een kort ziekbed. De gemeente Hilversum reikt sinds 1991 jaarlijks de Rinus Schaap Prijs uit aan een inwoner die zich als vrijwilliger voor de sport verdienstelijk heeft gemaakt.
  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |