Jan Notermans

29-7-1932 Sittard   8-6-2017 Sittard

clubs:   Sittardse Boys Sittard, Sittardia Sittard, Fortuna '54 Geleen
interlands:   25 x 1956 t/m 1960

Zijn clubcarriere voltrekt zich volledig in Zuid-Limburg. Om te beginnen en eindigen bij Sittardse Boys/Sittardia, tussenin bij Fortuna 54, de flamboyante profclub. Het zijn de dagen dat Jan Notermans zelfs in zijn eigen Limburg een tijdje niet overal even populair is. De dameskapper uit Sittard gaat voor geld voetballen bij Fortuna 54 en dat is ‘not done’ Notermans kon bij Schalke 04 een pak geld verdienen, maar Fortuna voorkwam dat simpel door een krankzinnig transferbedrag te eisen.Het levert directeur Egidius Joosten, nota bene een zwager van Notermans, een fikse ruzie op met de international. 

Het was ir Ad van Emmenes die bijna letterlijk voor de eerste cap van de Limburger zorgde. Van Emmenes vertelt het smakelijk in het boek Neerlands voetbalglorie. Voor de interland tegen wereldkampioen West-Duitsland op 14 maart in Düsseldorf gaat Oranje voor het eerst in trainingskamp. Van Emmenes wil voor Sport en Sportwereld dat trainingskamp volgen en krijgt van de Keuze Commissie toestemming de trainingen te volgen en zelfs de besprekingen bij te wonen. In Venlo vraagt de Keuze Commissie wie van Emmenes als rechtshalf zou prefereren, Toon Brusselers (PSV) of Aad Bak (Feyenoord). Van Emmens zegt: ‘De beste rechtshalf van Nederland is hier niet.’ Hij bedoelt Jan Notermans. Deze wordt nog dezelfde avond toegevoegd aan de selectie en zelfs meteen opgesteld.

Notermans was een technisch bekwame rechtshalf. Hij werd de tweede Sittardse international, na Gerard Gruisen. ‘Mijn kracht lag in het aanvallende spel’, oordeelt hij zelf later. ‘Ik was balvaardig, passeerde gemakkelijk. En ik kon vaak de beslissende pass geven.’ Hij voelde zich toch ook verwant met Wim Jansen. ‘Hij heeft ook voor anderhalf uur lucht, als je ‘m passeert, kom je ‘m een seconde later weer tegen. Het viel me vaak op dat-ie veel van mij weg had.’  Hij is de eerste Nederlander die trainer wordt in West-Duitsland. Notermans heeft het diploma van de Sporthochschule van Keulen en het A-diploma van de KNVB als hij naar Arminia Hannover gaat in de Regionalliga. Hij werd ook trainer van Arminia Bielefeld, Go Ahead Eagles, FC Groningen, AZ en Willem II. Daar beëindigde hij in 1985 zijn trainersloopbaan.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |