Victoria Hilversum (1893)


opgericht/gestopt:   8 october 1893
start 1e competitie:   1894/1894
speelterrein(en):   Hilversum Loosdrecht: Villa Vogelenzang, Groenelaan,Wernerlaan, Crailo, Jagerspaadje,
website:   www.victoria1893.nl

De HC & FC Victoria uit Hilversum is de oudste voetbalvereniging van Het Gooi en behoort tot de 25 oudste voetbalverenigingen van Nederland. De club is opgericht op zondag 8 oktober 1893 door drie leerlingen van de Openbare Lagere School aan de Kerkbrink in Hilversum: Nico Schröder, Antoine Dekker en Herman ('Hempie') Groskamp, zeven en acht jaar oud. Na een vergadering met een aantal klasgenootjes was de geboorte van de Hilversumsche Football Club 'Victoria' een feit. De drie initiatiefnemers vormden het bestuur. De contributie stelden ze vast op 2 cent per week, en ze bepaalden dat op het verlanglijstje van elk lid een echte leren bal (die toen vijf á zes gulden kostte) moest staan.

Er werd gespeeld op diverse trapveldjes , b.v. in de tuin van villa Erica, het woonadres van Hempie Grosveld en daar tegenover achter het huis van de familie Schroder bij molen De Ruiter, waar later de garages van de NOS neergezet werden. Vanaf 1898 werden wedstijden gespeeld op een veld in de grote tuin van de Villa Vogelenzag, eigendom van bankier, filantroop en sportliefhebber B.W.Blijdenstein. Twee laar later had het snel groeiende Victoria de beschikking over een veld aan de Groenelaan in het Corversbos, ter beschikking gesteld door de industrieel Geert van Mesdag. Bezoekende teams konden het terrein bereiken met de paardentram, die van het station naar 's-Graveland reed. Hier haalde de club, die inmiddels tweedeklasser was, haar grootste overwinningen. Met onder andere international Toine van Renterghem in de gelederen werden tegenstanders van naam als AFC, Ajax en Vitesse verslagen.

Van 1907 tot 1930 werd er gespeeld aan de Wernerlaan (ter beschikking gesteld door Victoria lid notaris K.J. Perk (familie van Albertus Perk), waar onder andere overwinningen op Engelse clubs werden geboekt. Net als de andere negentiende-eeuwse voetbalclubs rekruteerde Victoria haar leden in deze jaren uit de gegoede, liberale burgerij. Voetbal was in de eerste drie decennia van zijn bestaan nog een elitesport. Sporten was alleen weggelegd voor de weinigen die zich de luxe van vrije tijd konden permitteren, en over voldoende geld beschikten om speciale kleding, het reizen bij uitwedstrijden en de terreinhuur te betalen. Bij Victoria waren de leden afkomstig uit de villawijken van Trompenberg, de Boomberg en de ’s-Gravelandseweg. Al voor de Eerste Wereldoorlog kwamen volksclubs op waardoor voetbal ook voor het gewone volk bereikbaar werd. Met name na 1918 kozen de beter gesitueerden steeds meer voor sporten als cricket (wat ook nog een tijd bij Victoria is beoefend), hockey of tennis.

Zoals veel van de oudste voetbalverenigingen in ons land kreeg Victoria het in de jaren twintig moeilijk. Het ledental en daarmee de prestaties namen af en in 1930, met amper nog elf voetballende leden dreigde zelfs opheffing. Dit werd voorkomen door Harry David, die in zijn eentje Victoria nieuw leven wist in te blazen. De club begon weer te groeien en in 1939 werd the Good Old kampioen en promoveerde naar de Derde klasse. Na de Tweede Wereldoorlog, in de jaren vijftig, groeide Victoria sterk door een jeugdafdeling in het leven te roepen.

?Internationals: Toine van Renterghem (profiel), Jan Schubert en Rinus Schaap (profiel)

Met veel dank aan archivaris Steef de Groot !

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |