Profielen

Spartaan De Amsterdam (1903)

opgericht/gestopt: 22 september 1903
start 1e competitie: 1910/1911
speelterrein(en): Amsterdam: Barentszstraat, Nova Zembllastraat, Schagerlaan,Spaarndammerdijk,Eendrachtspolder, Jan va
website: www.vva-spartaan.nl

AVV De Spartaan ontstond in 1903, opgericht door jonge havenwerkers die hun brood met lossen van hout en steenkool verdienden. Op die enige vrije dag in de week de zondag leefden zij zicht uit op het voetbalveld. De jongens uit de Barentszstraat trapten hun bal op een terrein met bouwgrond bestemming. De voorzieningen waren primitief geen krijtlijnen geen, stoepbanden dienden als uitlijn en de doelen bestonden uit twee palen met een stuk lint als deklat en midden op het terrein stond een lantaarnpaal.?? De club heette toen nog Sparta, in 1908 toen de club werd toegelaten tot de Amsterdamsche Voetbal Bon moest die naam omdat er al een Sparta bestond veranderen en het werd toen simpel De Spartaan. Vervolgens twee fusies met kleinere clubs als TOP ui de Spaarndammerbuurt en met SDO uit Amsterdam Oost.

Het veld aan de Barentszstraat lag midden tussen de huizen, soms week De Spartaan uit naar het Schuttersveld een gras en sintelveld op de plaats waar nu in Amsterdam de Nova Zemblastraat is gelegen. Maar ook dat werd te klein en een jaar later vertrok de club naar een terrein achter de hoeve Vee na Visch. Na de fusie met SDO is een tijdje gespeeld aan de Schagerrlaan (Watergraafsmeer), een slecht en moeilijk bereikbaar veld. In 1917 naar de Spaarndammerdijk, maar daar werd vervolgens de huur opgezegd en hielp Blauw Wit (dat in de Watergraafsmeer speelde) De Spartaan uit de moeilijkheden. En vervolgens kreeg men een aantal velden aan de Uitweg, voorbij het huidige Sloterdijk. In 1930 tenslotte verhuisde men naar een ander terrein aan de Spaarndammerdijk, waar deDe Spartaan 30 jaar heeft gespeeld, vanwege de uitbreiding van wegen, kantoren en industrie kreeg de club in 1963 vijf velden in de Eendrachtspolder (na in 17 jaar tien keer van veld te hebben gewisseld).

Aan het eind 1925 promotie naar de 1e klasse , de jaren daarop weer terug naar de 2e klasse , maar ook in de 2e klasse trokken wedstrijden in de naoorlogse jaren bv tegen DWV in het Olympisch Stadion 40.000 toeschouwers. In seizoen 50/51 vertrokken veel spelers en net toen de club er weer een beetje bovenop kwam diende in 1954 het betaalde voetbal zich aan. De Spartaan besloot in 1955 om amateurclub te blijven.??© Voetballegends 2023