Joop Odenthal

15-3-1924 Haarlem   19-1-2005

clubs:   EDO haarlem, Sc Enschede Enschede, Tubantia Hengelo
interlands:   13 x 1951 t/m 1956

Joop  Odenthal was een bekend sporter. Hij speelde als honkballer tussen 1946 en 1954 bij de toenmalige Haarlemse hoofdklassevereniging EDO waar hij korte stop en derde honkman was. In 1948 en 1949 kwam hij tweemaal uit voor de Nederlands honkbalteam tijdens de interlands tegen het Belgische nationale team.

Joop Odenthal was een veelzijdig sportman. Als voetballer speelde hij linkshalf, linksback en rechtsback en bij de club waar hij begon, EDO, verving hij een enkele keer ook doelman Joop Wille. Voorts was Odenthal in twee sporten international: honkbal (ook een sportafdeling van EDO) en voetbal. Twaalf van zijn dertien voetbal-interlands speelde hij als amateur van Haarlem. Bij zijn dertiende beurt voor Oranje was hij semiprof bij SC Enschede. In die periode bleef hij vast houden aan de combinatie voetbal-honkbal. In Hengelo was hij trainer van de honkbalclub Achilles.

Nadat hij zijn voetballoopbaan in de tweede divisie bij Tubantia had afgebouwd, werd hij trainer van de amateurvoetbalclub Quick ‘20. ‘Honkbal is een ideale zomersport voor voetballers’, vond Odenthal. ‘Honkballers doen veel aan sprinttraining en daar heb je natuurlijk ook in het voetbal baat bij. Ook het snel reageren en het wenden en keren in het honkbal sluiten prima aan bij voetbal’, aldus deze sportman die vier interlands voor het nationale honkbalteam speelde. Odenthal behoort samen met Henk Schijvenaar en Cor Wilders tot de enige sporters die zowel voor het Nederlands voetbalteam als het Nederlands honkbalteam
uitkwamen.
 
Odenthal was in de slechtste periode van Oranje international. Hij was steeds back. In zijn dertien interlands zag hij de bal precies 43 keer achter de keepers Piet Kraak, Wim Landman, Lieuwe Steiger en Frans de Munck ploffen. Na zijn voetbaltijd bleef Odenthal in Enschede, waar hij een schildersbedrijf opbouwde.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |