Adri van Male

7-10 -1910 Philippina   11-10-1980

clubs:   Feyenoord Rotterdam
interlands:   15 x 1932 t/m 1940

De internationale sportpers koos Adri van Male na het WK van 1938 in Frankrijk als de beste doelman van het toernooi. Dat was een mooie revanche voor de keeper, die in 1934 de dupe was geworden van stemmingmakerij en bestuurlijke intriges bij het Nederlands elftal. Van Male was in 1934 de aangewezen doelman voor het WK in Italia‘, waar Oranje als een kanshebber op een ereplaats werd beschouwd. Eind 1933 had Gejus van der Meulen als doelman definitief afscheid genomen van het Nederlands elftal. In het voorjaar van 1934 was het echter vooral ’mental coach’ Karel Lotsy, die zich samen met enkele vrienden sterk maakte voor een hernieuwd optreden van van der Meulen.

Oranje had begin 1934 sterke wedstrijden gespeeld tegen België‘ (9-3) en Ierland (5-2). Maar dat Van Male zich door de Ierse midvoor Peter Moore met bal en al over de doellijn had laten duwen, waardoor de Ieren twaalf minuten na de rust in het Olympisch Stadion met 2-1 waren voor gekomen, werd de lange keeper van Feijenoord bijzonder kwalijk genomen. Lotsy zag zijn kans schoon en bewerkte Van der Meulen zodanig, dat hij zich beschikbaar stelde voor het toernooi in Italië‘. De andere spelers begroetten die beslissing met bijzonder weinig enthousiasme. Van Male en Leo Halle waren getapte jongens in de selectie. Dat kon van van der Meulen in 1934 niet meer worden gezegd.  Van Male had een vooraanstaande functie bij de belastingdienst. Als actief socialist voelde hij zich echter bovenal thuis in het arbeidersmilieu van Feijenoord.