DOS Utrecht (1901)


opgericht/gestopt:   23 maart 1901
start 1e competitie:   1908/1909
speelterrein(en):   Utrecht: de Kuil Wilhelminapark, Hoogelandsepark, Mauritsstraat, Ezelsdijk, Croeselaan, Rembrandtkad
website:  

In het najaar van 1900 kwamen enige jongens in de buurt van de Oudwijkerlaan dikwijls bij elkaar om te ravotten en te voetballen. Zo werd de Utrechtse Athletiek en Voetbalvereniging DOS (Door Oefening Sterk)?op 23 maart 1901 opgericht. De gele shirts van de spelers hebben de vereniging al spoedig de bijnaam gegeven van 'de Kanaries'. Als speelterrein werd gekozen voor een gedeelte van het Wilhelminapark bij de Prinsenstraat. Hier bevond zich een grote kuil begroeid met gras, de rand van de kuil deed dienst als kalk lijn. Een bal werd later gekocht bij de portier van het oude sportterrein in het Oosten waar indertijd Hercules (1882) speelde. Er werd nog niet in bondsverband gespeeld dus men moest een tegenstander opzoeken en een match 'aanvragen'. Een van de eerste wedstrijden was een match tegen Achilles in Zeist en van Prinses Wilhelmina (met o.a. Jan Vos later UVV) werd met 4-0 verloren. Al spoedig kwamen er meer clubjes zoals Victoria (U), Minerva, Velox en Velocitas, veel verenigingen verdwenen weer maar DOS groeide. En in 1908 - na een nek aan nek race met UVV II en Quick II - won DOS de beslissingswedstrijd met 1-0 van UVV II en promoveerde naar de 3e klasse NVB. Na een aantal seizoenen lukte het om in 1920/21 naar de 2e klasse te promoveren , maar in 1926 volgde degradatie naar de 3e klasse en in 1927 degradeerde DOS zelfs naar de 4e klasse?

De naam Ben van Leur kent iedere DOS er, want deze speler scoorde in alle belangrijke wedstrijden in 1929, 1933 en 1938 het beslissende doelpunt wat DOS resp. in de 3e, 2e en 1e klasse bracht. De 1e klasse werd bereikt na een beslissingswedstrijd tegen het Amsterdamse DWV, een wedstrijd die met 2-1 gewonnen werd, door een doelpunt van Ben van Leur. De vereniging heeft veel internationals gekend o.a. Piet Dumortier, Gerard van Leur, Louis van der Bogert, Hans Kraaij enz . Maar een van de grote vedettes bij DOS was spits Tonny van der Linden, hij was degene die DOS in 1958 het lands kampioenschap bezorgde. Een andere DOS speler, Luc Flad scoorde het eerste Eredivisie doelpunt sinds de start van het betaald voetbal in seizoen 1954/55.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |