SC Enschede (1910)


opgericht/gestopt:   1 juni 1910
start 1e competitie:   1910/1911
speelterrein(en):   Enschede: Diekman
website:   www.sportclubenschede.nl

In maart 1898 beweegt zich op een der Enschedese schoolpleinen een troepje scholieren die geregelde bezoeken brachten woensdag en zaterdagmiddag aan het veld van PW. Zakcenten worden vergaard, postzegelverzamelingen ten offer gebracht en te gelde gemaakt en uiteindelijk wordt een 'groote bal' gekocht en 'een eigen club' opgericht nl. E.F.C. Hercules. Van 1901 – 1904? was Hercules kampioen van de TVB (Twentsche Voetbal Bond) met in een seizoen het record doelgemiddelde 72 voor? en 4 tegen !?
Sportclub Enschede werd opgericht op 1 juni 1910 en ontstaond uit een fusie tussen de verenigingen Phenix en Hercules (1898). SC Enschede? speelde lange tijd op het hoogste Nederlandse niveau en werd in 1926 landskampioen. In 1958 liep de club het landskampioenschap net mis, door in een beslissingswedstrijd in de verlenging van DOS uit Utrecht te verliezen. SC Enschede speelde haar wedstrijden in een karakteristiek zwart shirt met witte V.? Halverwege de jaren vijftig verhuisde de club van het prachtige G.J. van Heekpark naar Het Diekman.
In april 1951 herdacht de club het feit dat zij 35 jaar onafgebroken in de 1e klasse van de KNVB speeld. Sportclub werd viermaal afdelingskampioen, de eerste maal in 1926, daarop volgde het enige tot nu toe behaalde landskampioenschap, vervolgens in de jaren 1932,1936 en 1943.
De Sportclub is de club van onze eerste stopperspil in de Nederlandse voetbalhistorie, Henny Mohring. Toen de technische commissie van de KNVB na de grote nederlaag in Huddersffield tegen Engeland besloot ons speltype te wijzigen en over te gaan tot het stopperspil systeem, werd Morhring voor deze taak geroepen. Op meer dan voortreffelijke wijze kweet hij zich van deze meilijke taak. Na het oplopen van een beenbreuk in de wedstrijd tegen Wageningen werd hij vervangen door Rinus Terlouw, die van nog grotere kwaliteit bleek te zijn dan zijn voorganger.? Een andere bekende naam is die van Nagels, rechtsbuiten van het Nederlands elftal rond 1930.??
Internationals: Charley Bosveld, Gerrit Voges, Pierre Kerkhoffs, Piet Lagarde, Abe Lenstra, Cor Luiten, Hennie Moring, Gerrit Nagels, Joop Odenthal , Rinus Schaap en Jan vd Wint

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |