Vandaag deel 20 (door Geurt Rozendaal)

De feestwedstrijden en een enkele keer in mineur

Hierbij mijn oprechte excuses aan al de trouwe lezers van mijn stukjes. Na mijn laatste bijdrage aan deze mooie site heeft het al met al veel te lang geduurd voordat ik weer wat op papier (computer) heb gezet. Er kwamen al brieven binnen en vragen werden gesteld: “ben je ziek” of “ben je aan het stilleven van de opbrengsten van de eerdere stukjes”. Niets van dat alles en ik heb ook geen Writers Block want ik heb nog genoeg mooie verhalen in het hoofd zitten. Over voetbal en het Nederlands Elftal is nog genoeg te vertellen. Maar het kwam er even niet van. Veel reizen en de verzameling op peil houden daar gaat veel tijd in zitten en je woont ook niet alleen. Maar ook voor de mensen die blij waren met de gedachte dat ik gestopt was moet ik zeggen helaas want hier komt weer een enige echte “Vandaag”.

In juli zat ik in het Olympisch Stadion vanwege het verjaardagsfeestje van Sjaak Swart. Het Olympische Stadion en al die oude helden van weleer een mooie combinatie. Helaas was men vergeten een mooi programmaboekje te maken. De dagen erna ging ik eens terug in de tijd, naar eerdere wedstrijden die gespeeld werden vanwege een jubileum (of verjaardag), opening en sluiten van een stadion, testimonials, afscheid van een speler, benefiet wedstrijden voor een goed doel en soms voor een speler of na een ramp of overlijden. Voor Sjaak was het al de 3e keer dat hij ons naar het stadion wist te lokken. In 1974 nam hij afscheid met een geweldige wedstrijd Ajax tegen Tottenham Hotspur, in het voorprogramma Oud-Ajax tegen Oud-Feyenoord, volgens mij enige keer dat ik Rinus Michels heb zien voetballen. In 1988 werd Sjaakie 50 jaar en werd in De Meer een wedstrijd van Sjakie’s Favorieten tegen Ajax gespeeld. In beide gevallen was er een prachtig programmaboekje.  

En hoe zit het met het Nederlands Elftal?

6 september 1925
De eerste officieuze interland tegen België. Natuurlijk met een verhaal. Op 15 maart 1925 is er tijdens en na de wedstrijd België-Nederland veel commotie vanwege een handsbal op de doellijn van de Nederlander Kees van Dijke. Zuivere handsbal maar het was alleen de scheidsrechter Arthur Kingscott ontgaan. Omdat er toen nog geen doellijntechnologie was werd er geen strafschop toegekend en bleef de stand mede hierdoor 0-1. In september wil Nederland een extra testwedstrijd spelen tegen België maar van Belgische zijde wordt deze wedstrijd in eerste instantie gezien als een revanche voor de wedstrijd van maart. Er wordt besloten er een liefdadigheid wedstrijd van te maken. Nederland met een Zwaluwen/Bondselftal maar uiteindelijk staat hij als officieuze interland in de boeken van de (K)NVB, er zullen er nog enkele volgen. Eindstand nu wel 1-1, matchfixing? Mede door het slechte weer maar 6000 betalende toeschouwers, een interland onwaardig en weinig geld voor de goede doelen.

29 augustus 1926
Een liefdadigheid wedstrijd in België, dan ook één in Nederland. Op 29 augustus wordt op het Sparta terrein een replay gespeeld van de wedstrijd van een jaar daarvoor. Was het toen nog een representatief Nederlands Elftal nu is het een gelegenheidselftal (die met 1-5 verliezen) maar wel met Pierre Massy, die een maand later zijn debuut zou maken tegen Duitsland. In ieder geval de tweede
officieuze wedstrijd.

8 december 1929
In 1929 bestaat de NVB 40 jaar. De bond is opgericht op 8 december 1889 en 40 jaar later gaat dat niet ongemerkt voorbij. Er wordt een prachtig boekwerk uitgegeven en op 8 december 1929 wordt er een feestelijke wedstrijd gespeeld tegen België. Een logische keuze. Maar omdat er klaarblijkelijk slechts ruimte is voor één thuiswedstrijd en uitwedstrijd tegen de Belgen per seizoen gaat ook deze extra wedstrijd als officieuze interland in de boeken. Na deze wedstrijd gaat de bond verder door het leven als KNVB.


14 september 1930
België-Nederland wordt in Antwerpen gespeeld dat is een feit. Echter in 1930 krijgt Antwerpen concurrentie van Brussel. Ter opening van het Heizel-stadion wordt een openingswedstrijd gespeeld in de vorm van een oefenwedstrijd tussen Belgisch en Nederlands elftal. Weer geen officiële wedstrijd.
Het zou trouwens tot 1935 duren voordat er een officiële interland tegen Nederland in Brussel gespeeld zou worden. In 1936 de 2e om dan weer snel terug te keren naar De Bosuil in Antwerpen en dat zou
zo blijven tot 1976. Ditmaal voor de return van de tussenronde van de kwalificatie voor Euro 1976. Maar wel een wedstrijd met een gouden randje: de briljante goal van Johan Cruijff vanaf de linker kant over Jean-Marie Pfaff in de verste hoek.

14 februari 1932
De FIFA zit in de problemen. Verkeerd uitgepakte beleggingen zijn er de oorzaak van dat het geld op is.
Andermans geld uitgeven is altijd makkelijk. Dat zal nu niet zo snel meer gebeuren. En dan bedoel ik niet het verkeerd beleggen want daar hebben we zelfs na de nog steeds heersende crisis niets van geleerd. Nee, ik bedoel dat de heren van de FIFA nu liever geld aannemen dan uitgeven. Niet allemaal natuurlijk. Maar goed de FIFA is in 1904 mede opgericht door Carl Hirschman en op dat moment nog steeds een gerespecteerd KNVB- en FIFA official maar ook mede verantwoordelijk voor de beleggingsellende. Dus om de FIFA financieel te helpen wordt er een extra wedstrijd tegen België bedacht. De wedstrijd wordt trouwens gefloten door Stanley Rous, de latere president van de FIFA.
De op dat moment zittende FIFA-president Jules Rimet komt de opbrengst persoonlijk ophalen. Snel in een Zwitserse kluis voordat Hirschman weer een mooie belegging in gedachten heeft.  

16 oktober 1932
Nog een extra België-Nederland (in Brussel). Nu gaat het geld niet naar de FIFA maar weer naar diverse charitatieve instellingen. Altijd prima maar “natuurlijk” geen echte interland. Wel complete Nationale elftallen en een prima wedstrijd. Nederland wint met 2-3.

10 december 1939
Het is weer feest. De KNVB bestaat 50 jaar en laat dit heugelijke feit opnieuw niet zonder meer voorbij gaan. Er moet een wedstrijd gespeeld worden en ook dit keer tegen onze zeer gewaardeerde zuiderburen. Plaats van handeling is dit keer het Feijenoord-stadion te Rotterdam. We sturen onze buren naar huis met een klinkende 5-2 nederlaag.

Even later gaat het mis in Europa. Voor de overige wedstrijden van na de oorlog, met name afscheidswedstrijden een ook de benefietwedstrijden die het Nederlands Elftal gespeeld heeft zie de volgende “Vandaag”. 

 

 

 

 

bekijk archief     
Ajax-Sjakies Favorietenteam
Ajax Tottenham 1974
kaartje Nederland Belgie 1939
Menu 1939
Menukaart 1939
Nederland Belgie 1929
Nederland Belgie 1932