Theo Brokmann

19-9-1893 Amsterdam   28-8-1956

clubs:   Steeds Voorwaarts Amsterdam, Ajax Amsterdam
interlands:   1 x 1919

In 1913 meldde Theo Brokmann zich aan bij AFC Ajax en twaalf jaar lang was Theo Brokmann een zeer gewaardeerde aanvaller bij Ajax. Hij debuteerde in de met 6-1 verloren wedstrijd tegen DFC. Als spits zou hij maar liefst 175 wedstrijden voor de club spelen en 78 doelpunten maken. Elf seizoenen lang was Brokmann een vaste waarde in het elftal en in 175 competitiewedstrijden maakte hij 78 goals. Hij was doorgaans midvoor, maar ook als binnenspeler kon hij goed uit de voeten.

Voor het Nederlands elftal werd Brokmann in de eerste wedstrijd na de Eerste Wereldoorlog gekozen. Hij deed het tegen Zweden lang niet slecht, maar werd nadien toch nooit meer opgesteld. Wout Buitenweg, Cas Ruffelse, Boelie Kessler, Ber Groosjohan, Jan van Gendt en Jaap Bulder werden in het begin van de jaren twintig hoger aangeslagen. In zijn enige interland gaf Brokmann de aanzet voor een hoogst opmerkelijke slotfase. Acht minuten voor tijd maakte hij 1-1. In de resterende minuten brachten De Kessler en de eveneens debuterende Ajax-linksbuiten Wim Gupffert Oranje de overwinning.

In 1925 besloot hij een punt te zetten achter zijn actieve loopbaan bij Ajax. Vijf jaar later keerde hij terug als clubbestuurder en hij zou dit bijna tot zijn dood blijven doen. Van 1930 tot 1955 was hij commissaris in het bestuur van de Amsterdamse voetbalclub. Zijn in 1922 geboren zoon kreeg de naam van zijn vader mee, Theo Brokmann jr. bleek ook over de voetbalkwaliteiten van zijn vader te beschikken. Vader en zoon Brokmann staan met 78 respectievelijk 79 doelpunten in de Hall of Fame van topschutters van Ajax.