Piet Ouderland

17-3-1933 Amsterdam   3-9-2017

clubs:   Ajax Amsterdam, FC Zaanstreek Alkmaar
interlands:   7 x 1962 t/m 1963

Piet Ouderland kwam vanaf het seizoen 1956/1957 uit voor Ajax. Hij speelde bij de Amsterdamse club tot het seizoen 1963/1964 220 wedstrijden in de competitie en in totaal 261 officiële wedstrijden. Hiermee staat hij genoteerd in de club van honderd, de lijst met spelers van Ajax die meer dan honderd wedstrijden speelden voor het eerste elftal. In de jaren 1962 en 1963 speelde hij zevenmaal in de basis van het Nederlands elftal.

Na zijn tijd bij Ajax stapte Ouderland samen met onder andere Cees Groot over naar FC Zaanstreek, de voorloper van het latere AZ. Met AZ promoveerde hij naar de eredivisie. Ouderland heeft op verschillende plaatsen in het elftal gestaan, van linksback tot
spits. Hij begon als rechtsbuiten. Als linksbuiten maakte hij furore in het Europese bekerseizoen 1957/58. In het Olympisch Stadion scoorde hij tegen Vasas Boedapest twee maal. Ouderland, vertegenwoordiger in de metaalsector, kwam het best tot zijn recht als verdediger. Door geelzucht miste hij in 1960 bijna een heel seizoen bij Ajax; een nieuw contract was twijfelachtig. Trainer Vic Buckingham haalde hem, na een 9-5 nederlaag tegen Feyenoord, terug als linksback.

Op die positie was hij een kandidaat voor het Nederlands elftal. Hij zat zes keer reserve voor hij op zijn 29ste in de eerste elf debuteerde. Zijn allround kwaliteiten reikten zo ver, dat bondscoach Elek Schwartz hem in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Zwitserland vroeg bij een eventuele blessure doelman Peter van der Merwe te vervangen.  Piet Ouderland was een allrounder die in twee sporten de nationale ploeg haalde. Als basketballer van DED droeg hij twintig keer het oranje en als voetballer ontving hij zeven caps. Bij OVVO was hij een behoorlijke honkballer.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |