Tonny van der Linden

29-11-1932 utrecht   23-6-2017

clubs:   Voorwaarts Utrecht, DOS Utrecht, Elinkwijk Utrecht
interlands:   24 x 1957 t/m 1963

Om een speciale reden vond trainer Jaap van der Leck het spijtig dat hij DOS in 1949 verruilde voor het Bondsoefenmeesterschap bij de KNVB. 'Er is in de jeugd van DOS een spelertje dat ik een grote toekomst voorspel. Hij heet Tonny van der Linden, een jongen van zestien jaar. Het is een genot om dat ventje bezig te zien.'

Tonny van der Linden was als jongen van tien jaar van Voorwaarts naar DOS overgestapt. Hij had een fluwelen techniek en een mooi schot. Toch was het talent bij zijn debuut voor DOS 1 al bijna twintig. Vier jaar later volgde in het Bernabeu-stadion van Madrid zijn eerste wedstrijd als international. Aan dat duel bewaarde hij slechte herinneringen - en niet alleen door de kansloze nederlaag (5-1) die tegen de ploeg met grote namen als Ramallets, Kubala, Di Stefano, Suarez en Gento werd geleden.

Van der Linden verbaasde zich over de mentaliteit binnen Oranje. Vooral de houding van de solistische doelman Frans de Munck viel hem zwaar tegen. Goed, hij had tegen de Spaanse verdedigers geen voet aan de grond gekregen, maar waarom moest die De Munck zo nodig tegen journalisten roepen dat hij niet de juiste keuze was? 'k had het met Bram Appel in de voorhoede nog wel eens willen zien!', smaalde de keeper. Bram Appel en Frans de Munck speelden indertijd samen bij Fortuna Õ54. Later werden De Munck en Van der Linden clubgenoten bij DOS. Ze werden in 1958 kampioen van Nederland, vrienden zouden ze nooit worden, na het landskampioenschap zakte DOS terug.

Ajax en Feyenoord hadden voortdurend warme belangstelling voor de sterspeler in Utrechtse dienst, maar tot een transfer kwam het niet. 'Bij Ajax zei voorzitter Melchers mij dat het een eer was om voor Ajax te mogen voetballen. Nou, voor die eer was ik niet erg gevoelig. Ik kon bij Ajax niet eens krijgen wat ik bij DOS verdiende.'  In 1967 vertrok Tonny van der Linden op een vervelende manier bij DOS. Hij kampte met hyperventilatie, maar dacht geruime tijd dat hij hart problemen had. Het bestuur van DOS vertrouwde het zaakje niet. Van der Linden kreeg een officieel afscheid, maar dat werd vergald door een gesloten enveloppe.. zonder inhoud. Een jaar later nam Van der Linden revanche, door in de eerste divisie de draad op te pakken bij DOS-concurrent Elinkwijk.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |