Heracles Almelo (1903)


opgericht/gestopt:   3 mei 1903
start 1e competitie:   1906/1907
speelterrein(en):   Almelo: Bornsestraat
website:   www.heracles.nl

Heracles is opgericht in 1903 en behoort tot een van de oudste voetbalverenigingen in Nederland. Al sinds het bestaan van Heracles in 1903 voetbalt de Almelose club in het gezellige stadion aan de Bornsestraat. De prachtige houten hoofdtribune in Engelse stijl is samen met Het Kasteel van Sparta - een stukje nostalgie uit vroegere tijden, dat in Nederland vrijwel geheel verloren is gegaan. Ook Heracles neemt in 1999 de stap naar een nieuw onderkomen. Daarnaast heeft Heracles nooit afbreuk gedaan aan haar tenue: een prachtig verticaal zwart/wit gestreept shirt met een witte broek en zwart/witte kousen.

Twee Almelose jongens hebben in 1903 de eerste stoot, of liever de eerste trap gegeven tot wat nu een grote vereniging is. Dat was in 1903 om precies te zijn 3 mei 1903. Nog hetzelfde jaar trad men toe tot de Twentse Voetbalbond, zij het onder de naam Hercules. Hercules streed in de voorste gelederen van het Twentse voetbal en won een keer de Twentse beker na een finale die 3 uur duurde van het Deventerse P.W. Vervolgens werd het tijd om naar de echte grote NVB bond te gaan, maar moest toen de naam veranderen in Heracles (er was al een club met de naam Hercules).

Voor de eerste maal in 1914 behaalde Hercles het kampioenschap van de tweede klasse, maar er volgde geen promotie. Ook niet toen Heracles in 1920 opnieuw kampioen werd , maar in 1921 na weer een kampioenschap waren de promotiewedstrijden afgeschaft en promoveerde Heracles naar de eerste klasse. De volgende jaren speelde Heracles voortdurend in de top maar pas in 1927 werd de afdelingstitel in de eerste klasse bereikt en gelijk in dat seizoen ook de landstitel ! In 1934 werd Heracles voor de tweede maal kampioen van de Oostelijke 1e klasse, en ook in 1938 en 1944 maar de landstitel werd niet meer gehaald. In 1951 eindigde Heracles op de een na laatste plaats en degradeerde weer naar de tweede klasse maar het volgend seizoen in 1952 promoveerde Heracles? alweer terug naar de eerste klasse.

Sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 speelde de Almelose club slechts een marginale rol in de Tweede Divisie B. In 1958 werd Heracles na de met 7-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen de Zwolsche Boys kampioen van de Tweede Divisie B. In het seizoen dat Joop Schuman topscorer aller tijden werd van het betaalde voetbal promoveerde Heracles naar de hoogste klasse. In het seizoen 1962-1963 had Heracles een ongekende wedstrijdreeks neergezet: 9 wedstrijden ongeslagen inclusief 2 gelijke spelen. Feijenoord maakte in de 10e wedstrijd aan deze prachtige reeks een einde door in Almelo met 1-5 te winnen. Het sprookje van Heracles in de Eredivisie was in het seizoen 1965-1966 afgelopen: de club kwam 2 punten te kort om degradatie naar de Eerste Divisie te ontlopen.

  Bronnen | Disclaimer | Wat is Voetbal Legends? |